Gratis verzending bij een bestelling vanaf €60.

Lenzen in- en uitdoen

Lenzen in- en uitdoen

Lenzen in- en uitdoen

Wanneer je net begint met lenzen dragen, kan het in- en uitdoen van de contactlenzen best even eng zijn. Misschien heb je het een familielid of vriend(in) al wel eens zien doen, maar durf je het zelf nog niet zo goed. Voor alle mensen die al huiverig worden wanneer er een wimpertje in hun oog zit (want ja, die zijn er), is er dit artikel. Wij geven je natuurlijk graag tips voor het lenzen indoen en het verwijderen ervan.

De voorbereiding

Bij het indoen van je lenzen moet je altijd schone handen hebben. Was ze met water én zeep, en zorg dat er geen pluisjes aan je vingers zitten (van bijvoorbeeld de handdoek). Pak de contactlenzen uit de lenzenhouder en plaats de lens die je wil inbrengen op je vinger. Kijk goed naar de vorm van de lens. Je kunt deze namelijk omgekeerd of binnenstebuiten gekeerd uit de verpakking halen. De bedoeling is dat je de lens zo vast hebt, dat de randen enigszins rechtop staan. Zo passen ze precies op je oog. Voordat je je lens gaat indoen, moet je deze afspoelen met lenzenvloeistof (dit kan anders zijn bij daglenzen).

Lenzen indoen

Ga je je lenzen indoen, houd dan je onderste ooglid open. Dit kun je het beste doen met de middelvinger van de hand waarmee je je lens gaat inbrengen. Met je andere hand zorg je er dan voor dat je bovenste ooglid open is. Met je wijsvinger plaats je vervolgens heel voorzichtig de lens op het midden van het oog. Je kunt ook iets naar boven kijken en dan de lens net iets onder het midden plaatsen. Daarna kijk je daar beneden en laat je je oogleden los. Op dat moment hoef je nog maar een paar keer te knipperen, en de lens zit op zijn plaats.

Het verwijderen van de lenzen

Doe je je lenzen weer uit, zorg er dan weer voor dat je schone handen hebt. Open de oogleden weer op dezelfde manier als bij het indoen van de lenzen. Dan leg je je wijsvinger op de lens en schuif je deze naar beneden, maar het witte gedeelte onder de iris. Dan kun je een heel klein beetje knijpen tussen je wijsvinger en je duim, en de lens zo van je oog ‘plukken’. Moet je de lenzen morgen weer dragen? Vergeet dan niet om ze schoon te maken voor je ze in de lenshouder doet. Daglenzen kun je na gebruik gewoon weggooien. Eyelens adviseert om nooit met lenzen in te gaan slapen. Het beste is dus om ze ‘s avonds uit te doen. Vind je het nog steeds spannend om je lenzen in te doen na dit artikel? Dan helpt het je misschien om ons filmpje hierover te bekijken. Succes!