Gratis verzending bij een bestelling vanaf €60

Sporten met lenzen

Sporten met lenzen

Sporten met lenzen

Het nieuwe jaar is ondertussen al helemaal aan de gang. Hoe zit het met die goede voornemens? Als je dit leest wil dat zeggen dat je waarschijlijk veel aan het sporten bent. Staat je goed! Wil je goed blijven zien tijdens het sporten of is het sporten met een bril misschien wat te riskant of vervelend? In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten bij het sporten met lenzen.

Bij de meeste sporten krijg je te maken met omstandigheden die invloed hebben op je ogen. Het weer, de temperatuur, wind en fysiek contact zijn voorbeelden van aspecten waar een lenzendrager rekening mee dient te houden tijdens het sporten. En ook hier draait het zoals altijd om veiligheid en hygiëne.

Daglenzen

Je lenzen hygiënisch houden is enorm belangrijk. Als je gaat sporten komt er zweet in je gezicht en soms ook ogen, daarom kies je best voor daglenzen.

Deze gooi je op het einde van de dag weg, de dag erna gebruik je gewoon een fris paar. Hierdoor hou je je ogen proper en vrij van zweet of andere stoffen. Sport je buiten? Bijvoorbeeld door hard te lopen of intensief te fietsen? Draag dan Lenzen met een UV-filter. Deze houden schadelijke zonnestralen tegen, zonder dat de omgeving donkerder wordt.

De juiste afmetingen

"Kennen lenzen tijdens het sporten dan geen nadelen" hoor ik je denken Die zijn er wel degelijk: de kans dat je een lens verliest tijdens het sporten, is groter dan wanneer je niet sport.

Naast het gebruiken van daglenzen is daarom de radius van je lenzen ook enorm belangrijk. Als je aan contactsporten doet en af en toe eens een duw krijgt, is het belangrijk dat je lenzen niet uitvallen. Door voor lenzen te kiezen met de juist pasvorm voor je ogen vermeid je dat dit kan gebeuren.

Hoe weet je wat je radius is? Wanneer je je ogen laat opmeten, wordt deze ook standaard gemeten. Je kan dit dus altijd terugvinden in de meetgegevens van je specialist. Je kan dus altijd contact opnemen en dit snel navragen. Heb je nog documentatie maar weet je niet goed waar dit staat? Laat iets weten en we helpen je makkelijk verder.

Sporten met bril

De nadelen van sporten met een bril liggen voor de hand. Het is een extern hulpmiddel voor mensen met een oogafwijking. De bril begeeft zich aan de buitenkant van je gezicht en dat maakt dit accessoire uiterst kwetsbaar tijdens het sporten. Vooral bij balsporten en sporten waar fysiek contact gebruikelijk is, brengt het dragen van een bril risico’s met zich mee. De bril kan stuk gaan en het montuur en de glazen kunnen op dat moment een gevaar voor je gezicht en ogen vormen. Het komt vaak voor dat sporters ten val komen, of een bal in het gezicht krijgen en daarbij hun gezicht beschadigen. Vooral vanuit praktische- en veiligheidsoverwegingen raden we daarom het dragen van een bril af.

We vermelden ook nog graag even dat zwemmen een voorbeeld is van een sport die moeilijk samengaat met het dragen van lenzen. We raden dan ook aan om geen lenzen te dragen als in het water gaat. Je kan ook altijd een zwembril aandoen als je met lenzen wenst te zwemmen.