Gratis verzending vanaf €60.

Multifocale lenzen: wat doen ze voor jou?

Multifocale lenzen: wat doen ze voor jou?

Multifocale lenzen: wat doen ze voor jou?

Multifocale lenzen, misschien draag je ze al een tijd of misschien overweeg je juist om ze te gaan dragen. Maar wat zijn het precies, en wat kunnen (harde of zachte) multifocale lenzen voor je betekenen? Dat leggen we je allemaal graag uit in dit artikel. Heb je lenzen nodig waarmee je zowel dichtbij als veraf beter kunt zien? Dan moet je op zoek gaan naar multifocale lenzen die bij je passen. Er zijn ook multifocale brillen, maar als je liever niets ‘op je neus’ hebt en ook niet steeds wilt wisselen tussen bril op en bril af, kunnen lenzen voor jou een goede oplossing zijn.

Hoe werken multifocale lenzen?

Met multifocale lenzen zie je scherp van dichtbij en van veraf. Dit komt omdat de delen waarmee je leest, rondom de lens zitten. Kortom: je kijkt daardoor altijd door beide sterktes tegelijk. Omdat je hersenen automatisch het scherpste beeld pakken, zie je altijd goed, welke kant je op kijkt. Multifocale lenzen zijn niet hetzelfde als bifocale lenzen: bij laatstgenoemde lenzen zit het ‘leesgedeelte’ onderin. Je moet iets naar beneden kijken, wil je goed kunnen lezen. Met multifocale lenzen kun je alle kanten op scherp zien en is er sprake van een geleidelijke overgang tussen de sterktes, waardoor je niet ‘bewust’ hoeft te kijken of te lezen.

Zijn deze lenzen voor iedereen geschikt?

De meeste mensen kunnen multifocale lenzen met succes dragen. Natuurlijk valt het niet te garanderen, maar uit de praktijk blijkt dat een groot gedeelte prima met multifocale lenzen overweg kan en er veel profijt van heeft. Wanneer je dit soort lenzen niet gewend bent, kan het even duren voordat de multifocale contactlenzen ‘normaal’ aanvoelen. Denk hierbij aan ongeveer een week. Het is wel noodzakelijk om aan deze nieuwe lens te beginnen in overleg met je contactlensspecialist, zodat je altijd van een professional hoort wat de juiste keuze is voor jouw ogen. Was je eerder gewend om andere lenzen te dragen, en gebruikte je daar misschien een leesbril bij? Of droeg je nog helemaal geen lenzen en ging je leesbril overal met je mee? Het kan natuurlijk nog zo zijn dat je het fijn vindt om af en toe even je leesbril te gebruiken. Maar multifocale lenzen zijn dé oplossing als je onderweg bent en bijvoorbeeld de informatieborden op het station snel moet kunnen lezen. Heb je gesproken met een specialist en ben je klaar om multifocale lenzen te gaan bestellen? Dan vind je hier het uitgebreide assortiment van Eyelens.