Gratis verzending bij een bestelling vanaf €60.

Tien dingen die je niet moet doen als je contactlenzen draagt

Tien dingen die je niet moet doen als je contactlenzen draagt

Tien dingen die je niet moet doen als je contactlenzen draagt

Tips en adviezen bij het gebruik van contactlenzen zijn altijd handig. De meeste tips gaan over wat je wél moet (of kunt) doen, zodat je optimaal profiteert van je contactlenzen. Maar wat zijn nu dingen die je écht niet moet doen? In dit artikel concentreren we ons op tien van de echte ‘don’ts’ op het gebied van contactlenzen.

1. Zomaar een paar contactlenzen kiezen

Om je ogen gezond te houden en ervoor te zorgen dat je geen last krijgt van het dragen, is het essentieel dat je lenzen kiest die goed bij je ogen passen. Zo voorkom je irritatie en achteruitgang van je ogen. Je draagt contactlenzen tenslotte om je zicht op een prettige manier te verbeteren!

2. Lenzen schoonmaken met speeksel of kraanwater

Geef bacteriën geen kans: maak je lenzen echt alleen schoon met

lenzenvloeistof

! Dat je soms een tijdelijke oplossing nodig hebt of geen vloeistof bij de hand hebt, kunnen we zeker begrijpen. Maar door iets anders te gebruiken dan lenzenvloeistof, vergroot je de kans dat schadelijke bacteriën zorgen voor irritaties of ontstekingen.

3. Lenzenvloeistof overgieten of hergebruiken

Lenzenvloeistof moet altijd zo schoon en vers mogelijk blijven. Ga daarom niet met halflege flesjes aan de slag door te hergebruiken of door over te gieten, maar gooi het flesje weg als je twijfels hebt of als je niet kunt controleren of de vloeistof nog vers is.

4. Draag geen lenzen tijdens het zwemmen

Ga niet onder water als je lenzen in hebt. Dit geldt ook voor douchen met lenzen in, het is het beste om je ogen niet in aanraking te laten komen met water wanneer je contactlenzen draagt. Zo kun je je lenzen niet kwijtraken en komen er geen bacteriën of andere schadelijke stoffen uit het water in je ogen en bij je lenzen.

5. Deel lenzen niet met anderen

Als je lenzen deelt met anderen, is er een grote kans dat bacteriën worden overgedragen. Hierdoor kun je sneller last krijgen van irritaties of ontstekingen.

6. Last van je lens? Blijf deze niet dragen!

Zit je lens niet goed, of heb je last van geïrriteerde ogen? Blijf je lenzen dan niet dragen. Doe ze een paar dagen uit om je ogen wat rust te gunnen, of neem even contact op met een specialist als je niet zonder lenzen kunt of geen alternatief hebt. De last die je ervaart kunnen door je lenzen komen, en het blijven dragen ervan kunnen de klachten erger maken.

7. Gebruik je contactlenzen niet zomaar in combinatie met oogdruppels of -medicatie waarvan je niet weet of deze compatibel is

Als je niet weet of bepaalde producten gebruikt kunnen worden in combinatie met je lenzen, gebruik ze dan even niet totdat je advies hebt ingewonnen bij een specialist. Zo voorkomen je irritaties.

8. Gebruik geen (kleur)lenzen als je ogen rood of geïrriteerd zijn

Rode, geïrriteerde ogen hebben is al een teken dat je ogen wat rust nodig hebben en dat er ‘iets’ aan de hand is. Het is verstandig om de klachten eerst over te laten gaan, voordat je weer lenzen gaat dragen.

9. Ga niet slapen met lenzen in

Over het algemeen wordt door Eyelens geadviseerd om niet met lenzen in te gaan slapen. De kans bestaat dan dat je ogen uitdrogen, waardoor je ‘s ochtends met geïrriteerde ogen wakker wordt. Er zijn tegenwoordig lenzen beschikbaar die je ook ‘s nachts kunt dragen, maar wij blijven erin geloven dat het beter is om ze ‘s avonds uit te doen.

10. Draag contactlenzen niet langer dan wordt geadviseerd

Draag je maandlenzen? Zorg er dan voor dat je je lenzen niet na twee maanden nóg iedere dag tevoorschijn haalt. Er staat natuurlijk niet voor niets een datum op de verpakking: na de specifieke datum gaat de kwaliteit van de lens achteruit en zijn je ogen toe aan nieuwe. Dit geldt ook voor de houdbaarheidsdatum die vermeld wordt op de verpakking van lenzenvloeistof. Houd je hier altijd aan!

Heb je vragen over het correct dragen van contactlenzen? Neem dan gerust vrijblijvend

contact

op met Eyelens.