Gratis verzending vanaf €60.

Hoe moet ik mijn contactlenzen verzorgen? En waarom?

Hoe moet ik mijn contactlenzen verzorgen? En waarom?

Hoe moet ik mijn contactlenzen verzorgen? En waarom?

Waarom is het verzorgen van contactlenzen belangrijk?

Een goede verzorging van uw contactlenzen is essentieel voor een prettig gebruik. Als u uw contactlenzen namelijk niet goed reinigt kan u hiervan nadelen ondervinden, zoals slechter zicht en geïrriteerde ogen. Naast persoonlijke nadelen die u kunt ondervinden bij een slechte verzorging van uw contactlenzen, heeft dit ook invloed op de gebruiksduur van uw contactlenzen. Wanneer u contactlenzen niet goed verzorgd gaan ze minder lang mee.

Hoe kunt u het beste uw contactlenzen verzorgen?

De hygiëne van uw contactlenzen en uzelf zijn erg belangrijk. Zolang u onderstaande tips volgt dan zult u geen problemen ondervinden:
  • Was uw handen met (desinfecterende) zeep voordat u uw lenzen in -of uit doet.
  • Maak gebruik van een lenzendoosje met een duidelijke aanduiding voor uw linker en rechterlens, zodat u de contactlenzen niet per ongeluk verwisseld.
  • Doe uw contactlenzen uit voordat u gaat slapen. Hiermee voorkomt u dat uw contactlenzen opdrogen in uw ogen en schade veroorzaken.
  • Gebruik alleen de aanbevolen lensvloeistoffen om uw lenzen te bewaren en schoon te maken.
  • Gooi beschadigde contactlenzen weg. Zodra u deze lenzen blijft gebruiken kan dit schadelijk zijn voor uw ogen.
  • Vervang uw lenshouder ten minste 1x per 2 maanden om vervuiling van uw contactlenzen tegen te gaan. Een handige manier om te onthouden wanneer u uw lenshouder moet vervangen is om een schone lenshouder te nemen wanneer u een nieuwe fles lensvloeistof opent.

Welke vloeistof moet u gebruiken voor de verzorging van uw contactlenzen?

Voordat u uw contactlenzen in uw ogen doet of juist opbergt voor het slapen gaan, is het belangrijk om de lenzen eerst grondig schoon te maken en te desinfecteren. Hiervoor kunt u gebruik maken van verschillende soorten lenzenvloeistof zoals: schoonmaakvloeistof, inzetvloeistof, bewaarvloeistof én alles-in-1 lenzenvloeistof. De schoonmaakvloeistoffen bevatten veelal de stof peroxide, die zorgt voor een goede reiniging van de lenzen. Bij de alles-in-1 vloeistof is het meestal de schoonmaakfunctie die minder goed werkzaam is. Toch is het aan te raden om gebruik te maken van de alles-in-1 vloeistof. Gaat u op reis dan is het handig om gebruik te maken van een reisverpakking. Normale vloeistof verpakkingen zijn veelal te groot om mee te nemen door de douane én daarnaast zijn reisverpakkingen ideaal voor onderweg. Als u erg snel last heeft van droge ogen, wat verergert door de airco in het vliegtuig, dan kunt u gebruik maken van oogdruppels.

Waar moet u nog meer opletten voor een correcte verzorging van de contactlenzen?

Naast het goed schoonmaken van uw contactlenzen én goed op te letten bij het in -en uitdoen van uw lenzen is het ook belangrijk om de lenzenhouder, waarin u de contactlenzen bewaard, schoon te houden. Let hierbij op dat erin de lenzenhouder geen oude vloeistof zit of oude lenzen. Het is u aan te raden om de lenzenhouder ten minste 1 keer per week schoon te maken. Maakt u gebruik van make-up of andere cosmetica, waaronder haarlak, let dan op dat dit niet in uw ogen terecht komt.