Als je geen verstand hebt van contactlenzen, kan het raar klinken dat er ‘harde en zachte’ lenzen bestaan. Is de ene lens dan letterlijk hard en de andere zacht? En wat zijn de eigenschappen van deze lenzen? Welke soort lens past het beste bij jou en waar moet je rekening mee houden als je twijfelt tussen harde of zachte lenzen? Wij leggen je graag het één en ander uit in dit artikel.
De allereerste contactlens die ooit werd gemaakt (dit was in 1887), was echt keihard. Deze was namelijk gemaakt van glas, en gemaakt door een professioneel glasblazer. In 1960 werd echter ook de zachte lens ontwikkeld en in de jaren daarna is een zeer gevarieerd aanbod ontstaan. In het assortiment van Eyelens vind je niet alleen lenzen die gedurende verschillende periodes te dragen zijn (dag-, week- en maandlenzen), maar ook allerlei verschillende soorten lenzen. Silicone hydrogel lenzen,
torische lenzen,
multifocale lenzen, noem het maar op. Tegenwoordig valt er voor iedereen genoeg te kiezen en dat betekent dat bijna iedereen een geschikte lens kan vinden om te dragen.
Harde lenzen: voor- en nadelen
De term ‘harde lenzen’ doet mensen nog steeds denken aan lenzen van glas, hoewel ze daar gelukkig al heel lang niet meer van gemaakt worden. De glazen lenzen veroorzaakten (niet geheel verrassend) namelijk veel irritaties aan de ogen. Harde lenzen worden anno 2016 gemaakt van polymethylmethacrylaat. PMMA lenzen zijn zeer duurzaam en ze kunnen precies in de vorm van jouw oog worden gemaakt. Ze zitten dus goed op je oog. Het nadeel van deze lenzen is wel dat je oog sneller moe wordt, omdat de lens bijna geen zuurstof doorlaat. Tegenwoordig is er ook een nieuw type harde contactlenzen, de RGP lens (Rigid Gas Permeable).
Wat zijn de voordelen van harde lenzen?
- Ze kunnen op maat worden gemaakt voor je oog
- Je zit gaat minder snel achteruit door deze lenzen
- Er kunnen minder schadelijke stoffen worden geabsorbeerd
- Diverse oogafwijkingen kunnen gecorrigeerd worden
- Er ontstaan minder snel ontstekingen
- Ze scheuren minder snel
En de nadelen?
- Ze zitten minder comfortabel
- Het is vrij duur om ze te vervangen
- Het duurt langer om eraan te wennen
- Ze kunnen minder lang worden gedragen
Zachte lenzen
De laatste jaren zijn er verschillende soorten zachte lenzen bijgekomen, soorten die de markt echt op zijn kop hebben gezet. Denk aan de revolutionaire
silicone hydrogellenzen, die de perfecte balans kennen tussen water en zuurstof. Het comfort niveau is heel hoog bij deze lenzen. Zachte lenzen worden niet op maat gemaakt, maar vormen zich geheel zelf naar de vorm van je oog. Toch zijn er ook nadelen aan zachte lenzen. Ze raken bijvoorbeeld wat sneller vervuild en drogen sneller uit. Ook zijn ze minder duurzaam dan harde lenzen. Dit zorgt ervoor dat zachte lenzen niet voor ieder oog geschikt zijn, hoewel mensen deze lenzen vaak wel als prettiger ervaren. De voor- en nadelen voor jou nog eens op een rij:
De voordelen:
- Je hoeft niet lang te wennen aan zachte lenzen
- Zachte lenzen zijn vaak goedkoper
- Ze zitten heel comfortabel
-
Er zijn ook
daglenzenbeschikbaar
- Er bestaan zachte lenzen die je ook ‘s nachts kunt dragen
En de nadelen:
- Zachte lenzen absorberen sneller viezigheid
- Ze drogen sneller uit
- Ze zijn soms moeilijker om in te doen
- Zachte lenzen vergen vaak meer onderhoud
Wanneer je twijfelt tussen harde en zachte lenzen, en sowieso wanneer je net begint met lenzen dragen, kun je het beste bij een specialist langsgaan om je te laten adviseren over de soort lens die het beste bij je past. Zo maak je altijd de meest gezonde keuze voor je ogen.