Gratis verzending bij een bestelling vanaf €60

Alles wat u moet weten over: Presbyopie en multifocale lenzen

Alles wat u moet weten over: Presbyopie en multifocale lenzen

Alles wat u moet weten over: Presbyopie en multifocale lenzen

Een multifocale contactlens bevat meerdere sterktes. Dit is handig voor mensen met presbyopie. Er is vaak een sterkte voor dichtbij, één voor veraf en één voor afstanden die zich daar tussenin bevinden. Dit klinkt heel vreemd. U krijgt meteen het gevoel dat de multifocale lens er dan vreemd uit moet zien of raar moet aanvoelen. Gelukkig is hier eigenlijk helemaal geen sprake van. We leggen u graag uit wat multifocale lenzen precies doen en hoe u bepaalt of deze misschien geschikt zijn voor u.

Wanneer heb ik multifocale lenzen nodig?

Vaak heeft u moeite met zicht veraf óf dichtbij. Als uw oog niet langer in staat is om scherp te stellen op voorwerpen die zich dichtbij bevinden, spreken we van presbyopie. Meestal zijn dit leeftijdsafhankelijke gezichtsproblemen. Multifocale lenzen en bifocale lenzen zijn zeer geschikt voor het corrigeren van presbyopie. U kunt dan op iedere afstand gewoon scherp zien.

Wat is het verschil tussen multifocale lenzen en bifocale lenzen?

Naast multifocale lenzen zijn er ook bifocale lenzen. Het verschil is eigenlijk heel simpel uit te leggen. Bij multifocale contactlenzen is er sprake van een geleidelijke overgang tussen de geïntegreerde sterktes. Bij bifocale lenzen is de grens tussen deze sterktes niet geleidelijk, maar best ‘hard’.

Wat is presbyopie?

Presbyopie komt voornamelijk voor bij volwassenen ouder dan 40. Naarmate u ouder wordt verliest uw ooglens zijn focus. Uw oog krijgt moeite met de focus voor het zich dichtbij, zoals het lezen van kleine letters.

Presbyopia komt vrijwel bij iedereen voor. Bij de een alleen een stuk sneller dan bij de ander. U herkent presbyopie aan de symptomen wazig zicht dichtbij of moeite met de focus dichtbij.

Zijn multifocale lenzen geschikt voor mij?

Hoe weet u nu of multifocale lenzen ook echt geschikt zijn voor u? Laten we vooropstellen: eigenlijk weet u dat pas als u in gesprek bent gegaan met een specialist. Als u uw ogen hebt laten controleren en u weet wat de specifieke behoeften zijn van jouw ogen.

Vervolgens zijn er een aantal voor- en nadelen waar u rekening mee moet houden. Het is goed dat u hier vast over nadenkt voordat u een bezoek brengt aan de oogarts.

Voordelen van multifocale lenzen:

  • Beter zicht, zowel van dichtbij als van veraf
  • Geen abrupte overgang tussen de sterktes
  • Geen extra bril nodig voor de meeste omstandigheden

Nadelen van multifocale lenzen:

  • Aanpassen aan lenzen kan lastiger zijn en langer duren
  • Tijdens de aanpassingsperiode kunt u te maken krijgen met nachtblindheid en wazig of schimmig zicht
  • Ze zijn duurder dan ‘gewone’ lenzen, omdat het ontwerp complexer is

Onze multifocale lenzen top 3

Multifocale lenzen

én bijpassende

lenzenvloeistof

koopt u eenvoudig online bij Eyelens. Om uw keuze makkelijker te maken hebben we een top 3 multifocale lenzen samengesteld die zeer geschikt zijn voor presbyopia.

1. Soflens multifocal
- Zachte maandlenzen
- Duidelijk zicht op iedere afstand
- Geleidelijke overgangen tussen zicht voor ver, tussenafstand en dichtbij

2. Proclear multifocal
- Zachte maandlenzen
- Zicht afgestemd op de werking van de hersenen
- Blijven de hele dag goed gehydrateerd, dus zeer geschikt voor droge ogen

3. Air Optix - Aqua multifocal
- Zachte maandlenzen op basis van siliconen
- Erg comfortabel door de vochtvasthoudende werking
- Zuurstofdoorlatend voor gezonde ogen

Heeft u vragen over onze multifocale lenzen of presbyopie?

Neem dan gerust contact met ons op. Onze lenzen specialisten helpen u graag bij het maken van de juiste keuze contactlens.