Gratis verzending vanaf €60 | Snelle levering | 20 jaar expertise

Lenzen schoonmaken: hoe doe ik dat?

Lenzen schoonmaken: hoe doe ik dat?

Lenzen schoonmaken: hoe doe ik dat?

Natuurlijk wil je graag de beste keuzes maken voor je ogen. Dit doe je onder andere door de juiste producten te kiezen, zoals lenzen en een lenzenvloeistof die passen bij de behoeften van je ogen. Maar natuurlijk moet je je lenzen zelf ook goed verzorgen! Ze gaan dan langer mee en je bent beter beschermd tegen vuil en irritaties. Maar hoe houd je je lenzen het beste schoon? Dat leggen we je graag uit in dit artikel.

Waarom moet je je lenzen schoonmaken?

Als je je lenzen goed schoonhoudt, dan zorg je ervoor dat er geen vuil, stof of schimmels op de lenzen gaan zitten. Gebeurt dit wel, dan ga je dit natuurlijk merken aan je ogen. Je zicht wordt minder en je krijgt meer last van geïrriteerde, branderige ogen. De lenzen zelf gaan ook minder lang mee wanneer ze vuil zijn, omdat het oppervlak op deze manier kan worden beschadigd. In het ergste geval kun je er blijvende oogproblemen aan overhouden. Natuurlijk geldt het advies van goed schoonmaken voor alle soorten contactlenzen, maar wanneer je bijvoorbeeld silicone hydrogel lenzen draagt, is het des te meer belangrijk dat ze goed worden gereinigd. Deze soort lens heeft namelijk een poreuzer oppervlak.

Tips voor contactlenzen reinigen

Het schoonmaken van contactlenzen bestaat eigenlijk uit twee verschillende onderdelen: het schoonmaken zelf en het desinfecteren. Het beste is om de lenzen te reinigen met een lenzenvloeistof die goed past bij de lenzen die je draagt. De manier waarop je schoonmaakt hangt onder andere af van de soort lenzenvloeistof die je gebruikt. Wij geven je graag enkele algemene tips:

  • Spoel je lenzen voor- en na gebruik af met lenzenvloeistof;
  • Zorg dat je altijd schone handen hebt wanneer je je lenzen aanraakt/schoonmaakt;
  • Houd je altijd aan de voorschriften die vermeld staan op de verpakking van de lens en/of lenzenvloeistof;
  • Wanneer lenzen in de vloeistof gelegd moeten worden voor desinfectie, houd je dan altijd aan de voorgeschreven aantal uren;
  • Vervang (oude) lenzenvloeistof op tijd, zodat bacteriën zo min mogelijk kans krijgen;
  • Vervang ook de lenzenhouder op tijd, hier blijven namelijk veel bacteriën in zitten;
  • Draag lenzen nooit langer dan de voorgeschreven draagtijd, en doe ze bij voorkeur ‘s nachts uit!

Het comfort en de levensduur van de lenzen ligt vooral aan de vloeistof die je gebruikt. Kies dus vloeistof die goed bij je lenzen past, vervang de vloeistof op tijd en zorg dat je je lenzen altijd in een schone lenzenhouder bewaart. Wil je graag meer weten over contactlenzen schoonmaken, of heb je er een vraag over? Stuur dan even een berichtje aan Eyelens en we helpen je zo snel mogelijk!