Gratis verzending vanaf €60 | Snelle levering | 20 jaar expertise

Kijk je veel op je smartphone? Houd hier dan rekening mee!

Kijk je veel op je smartphone? Houd hier dan rekening mee!

Kijk je veel op je smartphone? Houd hier dan rekening mee!

Vroeger zeiden onze ouders al: ‘Niet te dicht bij de televisie zitten, daar krijg je vierkante ogen van!’ Tegenwoordig hebben we echter al vanaf steeds jongere leeftijd een gamecomputer en/of een smartphone. Heel andere ‘schermproblemen’ dus. Of dicht bij de televisie zitten echt schadelijk is voor de ogen, daar is men nog altijd niet over uit. Maar kijk jij net als miljoenen andere Nederlanders dagelijks op je smartphone? Dan moet je daar toch wel mee uitkijken. In dit artikel leggen we je uit waar het fout gaat, en krijg je tips voor gezond gebruik van je smartphone!

Wanneer is smartphone gebruik schadelijk voor je ogen?

Overdag naar je smartphone kijken, is over het algemeen niet schadelijk voor je ogen. Kijken naar een scherm levert altijd wel enige spanning op voor je ogen, maar bij ‘gewone’ omstandigheden kan dit weinig kwaad. Het wordt pas problematisch wanneer je ogen extra hard hun best moeten doen om het scherm te kunnen zien en de letters te kunnen lezen. Dit kan het geval zijn wanneer de zon erg fel schijnt, en je scherm moeilijk te zien is.

mobiele telefoon gebruik

Niet alleen als de zon schijnt, maar juist ook ‘s avonds en ‘s nachts moet je je ogen goed beschermen. Veel mensen hebben de gewoonte om, voor ze gaan slapen, in bed nog even op hun mobiel te kijken. Nog even Facebook checken, foto’s bekijken, een berichtje sturen, noem maar op. Wist je dat je ogen juist dan veel risico lopen? Zeker als je op je zij ligt, waarbij één oog vaak geblokkeerd wordt door je hoofdkussen, kun je tijdelijk problemen krijgen met je zicht. Het medische tijdschrift

New England Journal of Medicine

noemde onlangs twee gevallen waarin Britse vrouwen tijdelijk blind waren geworden op deze manier. Het ene oog raakte gewend aan het donker, het andere oog juist aan het felle licht van de smartphone. Het verschil werd zo groot dat er sprake was van een soort kortsluiting, en tijdelijke blindheid aan één oog (het oog waarmee ze naar het scherm keken).

Tips

Wil je op een veilige manier gebruikmaken van je smartphone, en je ogen zoveel mogelijk sparen? Houd dan deze tips in je achterhoofd:

  • Wanneer je in bed op je telefoon wil kijken, zorg er dan voor dat je met twee ogen tegelijk kijkt;
  • Stel de helderheid van je scherm naar beneden af, zodat je ogen iets minder hard hoeven te werken;
  • Probeer bewust vaker met je ogen te knipperen als je met je telefoon bezig bent. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je minder knippert als je naar je scherm kijkt;
  • Neem regelmatig pauze en kijk niet te lang achter elkaar naar je scherm.

Ook voor je nachtrust is het trouwens verstandig om, voor je gaat slapen, niet lang meer naar je telefoon te kijken.