Gratis verzending bij een bestelling vanaf €60.

Kan ik oogdruppels gebruiken met contactlenzen?

banner_blog_lenzen_en_oogdruppels

Kan ik oogdruppels gebruiken met contactlenzen?

Wij hebben een groot assortiment aan oogdruppels, maar er zijn oogdruppels die echter niet mogen gebruikt worden met contactlenzen. Ze kunnen oogirritaties en roodheid veroorzaken. Er mogen echter niet veel oogdruppels aangebracht worden terwijl je lenzen draagt. Hoe kan je zien welke?

Vrij verkrijgbare oogdruppels

Als je vrij verkrijgbare druppels gebruikt en geen specifieke instructies heeft over hoe ze veilig te gebruiken zijn met contactlenzen, is het belangrijk om te weten welke oogdruppels.

Soorten oogdruppels

Oogdruppels zijn bedoeld voor specifieke doeleinden en moeten in sommige gevallen moet je ze vermijden als je contactlenzen draagt.

1. Bevochtigingsdruppels (oogdruppels voor contactlenzen)

Oogdruppels speciaal voor contactlenzen worden ook bevochtigingsdruppels genoemd. Deze druppels smeren je oog en hydrateren je lens. Zo voelen je ogen comfortabeler aan tijdens het dragen van lenzen. Daarnaast helpt het om het vuil onder de lens te verwijderen.

2. Oogdruppels voor droge ogen

Sommige droge oogdruppels zijn geschikt voor gebruik met lenzen, ze zijn niet alleen ontworpen om het oog te smeren maar ook om de genezing van het oogoppervlak te bevorderen. Voor de gezondheid van je ogen is het best om oogdruppels te gebruiken met de vermelding ‘voor gebruik met contactlenzen’.

3. Oogdruppels voor roodheid (Vasoconstrictieve oogdruppels)

Oogdruppels met speciale ingrediënten worden vasoconstrictoren genoemd. Deze druppels laten de kleine bloedvaten in het bindvlies krimpen (het heldere weefsel dat het witte deel van je oog bedekt). Deze druppels kunnen afzettingen achterlaten op het oppervlak van je lenzen, waardoor ze troebel worden.

Indien je deze lenzen juist zou gebruiken voor te bevochtigen kan dit roodheid veroorzaken. Dit wil zeggen dat bloedvaten in de ogen plotseling verwijden en bloeddoorlopen worden. Dit kan ervoor zorgen dat je oogdruppels nog meer nodig heeft om de roodheid te verlichten. Bovendien kan overmatig gebruik van vasoconstrictieve druppels ooginfecties veroorzaken.

4. Oogdruppels voor allergieën (medicinale oogdruppels)

De Medicinale oogdruppels zijn zelden bedoeld voor het gebruik met contactlenzen. Als je een ooginfectie hebt (vb. Conjunctivitis) kan u beter geen contactlenzen dragen tijdens het gebruik van de druppels.

Samenvatting

De beste oogdruppels voor contactlensdragers zijn de bevochtigingsdruppels. De vasoconstrictor- en medicinale oogdruppels mogen alleen gebruikt worden als je lenzen verwijderd zijn.

Welke oogdruppels kan ik het best gebruiken met contactlenzen?

Onze Blink Intensive Tears zijn eersteklas oogdruppels voor contactlensdragers. Deze zijn niet conserveermiddelvrij, maar zijn wel ideaal voor mensen met een drukke levensstijl en kan je aanbrengen met je lenzen in. Deze oogdruppels zijn handig voor het verlichten van droge ogen.

Vind jij het lastig om oogdruppels in te druppelen? Dan is de Blink Refreshing spray de ideale oplossing, zelfs voor kinderen. Deze oogspray biedt een snelle en effectieve verlichting van droge ogen. Je kan de spray met of zonder contactlenzen gebruiken.

Oogdruppels veilig gebruiken met contactlenzen

Lees in de gebruiksaanwijzing welke oogdruppels je mag gebruiken. Zorg ervoor dat je druppelaar niet aanraakt met je vinger of je oog. In de meeste gevallen moeten je de lenzen eerst verwijderen voor je de druppels indruppelt. Wacht vervolgens ongeveer 15 minuten voor je jouw contactlenzen terug op je ogen plaats.

Zorgt het dragen van lenzen ervoor dat je geïrriteerde, droge of rode ogen heeft? Dan is het misschien tijd om jouw oogarts te raadplegen. Je oogarts kan je beter helpen kiezen bij het kiezen van de lens die bij je past. Een daglens kan het comfortabeler maken en ook het eiwit- en allergeenafzettingen beperken. Bij maandlenzen kunnen deze afzettingen gemakkelijker ophopen door herhaaldelijk gebruik. Enkele goede opties voor daglenzen: MyDay Daily en Dailies Aqua Comfort.