Gratis verzending vanaf €60 | Snelle levering | 20 jaar expertise

Hoe om te gaan met Blepharitis? (Ofwel ooglidrandontsteking)

Hoe om te gaan met Blepharitis? (Ofwel ooglidrandontsteking)

Hoe om te gaan met Blepharitis? (Ofwel ooglidrandontsteking)

Blepharitis (ook wel ooglidrandontsteking genoemd) is een (chronische) aandoening, waarbij de haarzakjes en de talgkliertjes op de ooglidrand ontstoken zijn. U kunt last hebben van irritatie, jeuk of branderigheid van de ogen en vastplakkende oogleden. Ook kunnen de ogen moe aanvoelen. Vaak vormen zich kleine korstjes tussen de oogharen. Een onschuldige maar vervelende aandoening die veel klachten kan veroorzaken.

Oorzaken Blepharitis

Blepharitis wordt veroorzaakt door een chronische bacteriële infectie van de haarzakjes en de talgklieren in de ooglidranden. De bacteriën maken stoffen die het oog irriteren en de ontstoken talgklieren maken te veel of te weinig talg, wat branderige droge ogen kan veroorzaken. De precieze oorzaak van de ontsteking is onbekend. Blepharitis komt vaker voor bij mensen met huidaandoeningen, zoals eczeem, acne en rosacea.

Behandeling Blepharitis

Warme oogcompressen

Warme oogkompressen zorgen ervoor dat het talg in de talgkliertjes en de korstjes tussen de wimpers zachter worden, zodat deze gemakkelijker zijn te verwijderen. De duur van het verwarmen is erg belangrijk, omdat het 10 minuten duurt voordat de talg in de oogleden smelt en daardoor makkelijker uit de talgklier komt.

Ooglidmassage

Na toepassing van de warme kompressen is het belangrijk om de oogleden te masseren om de verzachte talg uit de talgkliertjes te drukken. Druk een wattenstaaf tegen de onderkant van het onderooglid en rol, met een licht tot matige druk op het ooglid, het wattenstaaf naar boven tot de ooglidrand. Herhaal dit over de hele breedte van het onderooglid.

Oogzalf

Soms is het nodig om naast de warme kompressen en het poetsen van de oogleden een antibioticum/onstekingsremmer in de vorm van een zalf voor te schrijven. Dit zal vooral gedaan worden om de ontsteking onder controle te krijgen. Deze zalf moet u twee keer per dag aanbrengen op de ooglidranden, na het poetsen. Deze zalf wordt voorgeschreven voor een periode van één tot enkele weken, waarna u weer moet stoppen met de zalf. Uw arts kan wel samen met u besluiten dat u de behandeling met oogzalf mag herhalen als dat nodig is.

Kunsttranen en/of ontstekingsremmende druppels

Blefaritis kan klachten van droge ogen geven en daarom worden er mogelijk ook kunsttranen voorgeschreven door uw oogarts. Kunsttranen worden achteraf toegediend ter voorkoming van uitdroging van de meibomiusklieren. Volg voor het gebruik van de kunsttranen en de zalf de instructies van de oogarts/optometrist op.

Tot slot

Blepharitis is een chronische aandoening, die u moet blijven behandelen. Als u stopt met de behandeling komen de klachten helaas vaak terug. Perioden zonder klachten kunnen afgewisseld worden met perioden waarin klachten toenemen. Het is daarom belangrijk de behandeling vol te houden ook wanneer de klachten verdwenen zijn. Gebruik geen oogmake-up wanneer de ooglidranden ontstoken zijn.