Snelle levering | 20 jaar expertise

Alles over scheelzien

Alles over scheelzien

Alles over scheelzien

Scheel kijken doen we allemaal wel eens. Standaard scheelzien is echter een vervelend probleem, dat bij ongeveer 3 tot 5 procent van de bevolking voorkomt. Het is niet alleen cosmetisch niet prettig, het kan ook leiden tot plagerijen of (bij kinderen) een lui oog. Wat is scheelzien eigenlijk? Scheelzien heet officieel strabismus, en heeft alles te maken met een verkeerde balans tussen de oogspieren. Hierdoor kan een oog naar binnen of naar buiten draaien, maar ook naar boven of naar onderen. Zelfs combinaties zijn mogelijk.

In de meeste gevallen ontstaat scheelzien al op jonge leeftijd, maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan. De gevolgen van het scheelzien zijn voor een groot deel afhankelijk van de leeftijd waarop het scheelzien zich openbaart.

Zie je dubbel of niet?

Als je scheel ziet, zijn niet allebei de ogen op hetzelfde punt gericht. Hersenen van kinderen onder de acht jaar, hebben het vermogen om het beeld van het ‘schele’ oog te onderdrukken. Hierdoor ziet een kind niet direct dubbel. Als het steeds hetzelfde beeld is dat onderdrukt wordt, is er risico op een lui oog. Het schele oog gaat zich namelijk minder ontwikkelen, omdat het beeld door de hersenen vanzelf wordt bijgesteld. Na je achtste levensjaar is de kans aanzienlijk aanwezig dat je dubbel gaat zien.

De oorzaken van scheelzien

Er zijn verschillende vormen van scheelzien, afhankelijk van welke kant een oog opdraait. Het heet bijvoorbeeld esotropie wanneer één van de ogen naar binnen gedraaid staat, en exotropie wanneer een oog juist naar buiten draait. Met de diverse vormen zijn er ook verschillende oorzaken. Helaas zijn de oorzaken van scheelzien niet altijd bekend of te achterhalen, maar er zijn wel een aantal factoren die eraan kunnen bijdragen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • erfelijkheid
  • een ongeluk
  • een infectie
  • oogbewegingsstoornis
  • een brilsterkte die nooit gecorrigeerd is
  • aangeboren

In sommige gevallen is scheelzien ook een gevolg van verziendheid. Omdat de ogen zich extra moeten inspannen, is er risico op scheelzien (waarbij de ogen naar binnen gaan staan).

Scheelzien en behandeling

Als er bij kinderen een lui oog ontstaat als gevolg van scheelzien, wordt er eerst een amblyopiebehandeling gestart, waarbij het goede oog wordt afgeplakt.

In sommige gevallen is scheelzien te behandelen met een brilcorrectie en/of oefeningen. In het uiterste geval zal de orthoptist adviseren een scheelziensoperatie of oogspieroperatie te laten uitvoeren. Hierbij worden oogspieren verplaatst of verkort, om de eerder genoemde balans te herstellen.

Houd de blog van Eyelens in de gaten voor meer interessante informatie over je ogen!