Home Producten Zoeken Inloggen Winkelwagen

Torische lenzen

Torische lenzen voor een cilinderafwijking in het oog
Een cilinderafwijking in het oog is anders dan de refractie afwijkingen plus en min. Het wordt ook wel astigmatisme genoemd. Een cilinderafwijking in het oog kan alleen worden gemeten bij een opticien/contactlensspecialist. Als je astigmatisme hebt dan heb je speciale contactlenzen voor een cilinder nodig. Deze lenzen worden torische lenzen genoemd.


Wat is een cilinderafwijking in het oog?
Een cilinderafwijking wordt ook wel astigmatisme genoemd. Bij iemand die geen afwijkingen in het oog heeft komt een licht punt precies op het netvlies aan de achterkant van het oog binnen. Als u bijziend bent dan komt het lichtpunt net voor het netvlies binnen. Als u verziend bent komt het lichtpunt net achter het netvlies binnen.

Als je astigmatisme hebt dan heeft u problemen met ver zicht en zicht van dichtbij. Bij een ‘’normaal’’ oog is het netvlies rond. Heb je astigmatisme, dan is uw netvlies ovaalvormig. Het licht komt dan binnen in een soort streepje. Daglenzen met een cilinder kunnen uw ogen corrigeren. De contactlenzen voor een cilinderafwijking worden ook wel torische lenzen genoemd.
Kan een cilinderafwijking verbeteren?
De echte oorzaak van astigmatisme is nog niet gevonden, maar wel blijkt uit vele onderzoeken dat het een aangeboren afwijking is. Naarmate u ouder wordt kunt u er steeds meer last van krijgen.

Wat zijn de symptomen van een cilinder afwijking?
Een cilinderafwijking kan verschillende klachten geven, zoals:
Wazig zicht
Hoofdpijn
Vermoeide ogen

Heeft u een van deze symptomen en denkt u een cilinderafwijking te hebben? Neem dan contact op met een opticien/contactlensspecialist.

Wat zijn torische contactlenzen?
We hebben het al eerder genoemd, maar u heeft torische lenzen nodig bij astigmatisme. Torische lenzen, wat is dat eigenlijk? Torische lenzen hebben een andere vorm dan normale contactlenzen.

Hoe werken torische lenzen?
Standaard lenzen zijn sferisch (hebben een bolle vorm). Torische lenzen hebben een asferische lens met een meer geometrische vorm. De vorm van een torische lens zorgt voor verschillende refractie sterktes in horizontale- en verticale richting. De lens beweegt mee met uw oog, waardoor u op elk moment goed ziet en de juiste sterkte hebt. Torische lenzen hebben een cilinder in de lens.

Wilt u meer weten over onze torische contactlenzen? Neem dan gerust contact met ons op.

De soorten torische lenzen
Torische lenzen kunt u net als ‘’normale’’ lenzen in alle soorten krijgen:
Zachte torische lenzen
Multifocale torische lenzen

U kunt kiezen tussen torische- daglenzen, weeklenzen of maandlenzen.

Hoe lang moet u wennen aan torische lenzen?
Aan zachte torische lenzen went u snel. Deze zitten comfortabeler in het oog. De zachte lenzen moeten wel heel goed worden aangemeten, zodat ze goed op hun plek blijven zitten en niet verschuiven in uw oog. Als een lens verschuift, dan neemt de sterkte af en gaat u weer wazig zien.

Wat kosten torische lenzen?
Bij Eyelens kunt u gemakkelijk uw lenzen bestellen met cilinder. Welke lens u ook neemt, het is van belang dat ze heel goed worden aangemeten bij een opticien/contactlensspecialist. We hebben verschillende soorten torische lenzen. Wat de torische lenzen kosten, ligt aan het soort lens en de sterkte.