Gratis verzending bij een bestelling vanaf €60

Ouder worden: wat betekent dat voor je ogen?

Ouder worden: wat betekent dat voor je ogen?

Ouder worden: wat betekent dat voor je ogen?

Naarmate je ouder wordt, verandert je lichaam. Dat is logisch en dat zijn we allemaal gewend. In eerste instantie gaat het om zichtbare veranderingen, zoals het krijgen van grijs haar en rimpels. De meeste ouderen krijgen daarnaast ook te maken met andere kwalen. De gewrichten worden wat minder sterk, het uithoudingsvermogen en de conditie gaan iets achteruit en men kan last krijgen van gehoor- of zichtproblemen. In dit artikel geven we een aantal voorbeelden van klachten of oogaandoeningen die een rol kunnen gaan spelen bij het ouder worden. Let wel, niet iedereen krijgt hiermee te maken. Het gaat gewoon om risico’s die wat vergroten naarmate iemand veroudert.

Algemene veranderingen

Veel ouderen krijgen in meer of mindere mate te maken met zichtproblemen. Denk hierbij aan:

  • Moeite met objecten van dichtbij zien;
  • Slecht diepte kunnen zien;
  • Verandering van kleuren ervaren;
  • Moeite hebben met zien bij weinig licht;
  • Problemen krijgen met autorijden (verkeersborden zien/lezen).
elderly people

Leeftijdsgebonden klachten

Er zijn verschillende oogaandoeningen waar ouderen extra vatbaar voor zijn. Een voorbeeld hiervan is

ouderdomsverziendheid

. Een ander woord voor deze aandoening is presbyopie. Dit betekent letterlijk dat het zicht wazig kan worden bij bepaalde afstanden. Dit geldt meestal wanneer men objecten van dichtbij ziet. Een andere veelgehoorde klacht bij ouderen is

droge ogen

. De traanbuisjes gaan namelijk achteruit, waardoor ze vocht verliezen. Hierdoor kunnen ouderen meer last hebben van droge en oncomfortabele ogen. Een oplossing hiervoor kan zijn om

oogdruppels

te gebruiken, die speciaal zijn ontwikkeld om droge ogen tegen te gaan.

Een ander probleem dat vaker speelt bij ouderen, is de ontwikkeling van

staar

. Hierbij worden troebele vlekken gevormd op de ooglens, waardoor men minder goed ziet. Het gebruiken van een bril of goede leeslampen zijn slechts een tijdelijke oplossing: meestal is er in het geval van staar een speciale operatie nodig.

Ook glaucoom kan een vervelende kwaal zijn bij ouderen. Dit is vaak een erfelijke aandoening, die bovendien weinig tot geen symptomen hoeft te hebben. Het gaat om oogvocht dat niet goed kan worden afgevoerd, waardoor er soms schade ontstaat.

Eén van de meest bekende klachten is leeftijdsgebonden

maculadegeneratie

(ook wel LMD). Hierbij verliest men geleidelijk het zicht, omdat de macula aftakelt (dit is het centrale deel van het netvlies). Behandeling is vooral gericht op het vertraging van de voortgang.

Maak ruimte voor controles

Je weet het: bij Eyelens roepen we dikwijls dat het belangrijk is om ten minste één keer per jaar een oogcontrole uit te voeren. Maar juist vanwege het feit dat het risico op oogaandoeningen groter wordt op hogere leeftijd, is het essentieel om hier ruimte voor te maken. Zo kun je bepaalde aandoeningen sneller opmerken en zelfs tegengaan. Kortom: niet overslaan die controle!